Det vestlige Bhutan


Punakha Dzong.

De ni vestlige Dzongkhags

I det vestlige Bhutan ligget landets vigtigste byer, heriblandt hovedstaden Thimphu og Paro, hvor Bhutans eneste internationale lufthavn ligger. Desuden ligger den vigtigste grænseby til Indien, Phuentsholing, i den sydvestlige del af landet.

Den geografiske og klimatiske variation strækker sig fra tropisk jungle i de lavtliggende sydlige grænseområder mod Indien til snedækkede bjergtoppe der udgør grænsen til Tibet mod vest og nord. Det er den lettest tilgængelige del af Butan, fordi der er fly til Paro, og i denne del af Bhutan findes nogle af de mest ikoniske bygningsværker.

Den vestlige del af Bhutan omfatter de ni Dzongkhags (provinser) Thimphu, Paro, Haa, Punakha, Gasa og Wangdue Phodrang samt i den sydlige del af området de sjældent besøgte Samtse, Chukha og Dagana. Da flere af de vigtigste byer og seværdigheder ligger i over 2.000 meters højde, er vintrene kolde og der kan falde sne; de højeste bjergpas kan sne til i kortere perioder. De fjerneste landsbyer mod nord og vest som ikke har vejforbindelse, er afskåret fra omverdenen om vinteren når de fem tusinde meter høje bjergpas sner til.


Thimphus dzong, parlamentet samt det undseelige kongepalads mellem træerne til venstre.