Nyheder fra Bhutan


Denne side vil med jævne mellemrum blive opdateret med udvalgte nyheder fra Bhutan som jeg finder interessante eller sjove. Du kan tilmelde dig nyhedsmail ved at skrive til den e-mail der er angivet nederst på siden.

Ta Dzong, Bhutans Nationalmuseum, genåbner efter renovering

Den 24. juni 2020 - den 3. dag i den 5. måned i rottens år – kunne Bhutans nationalmuseum, Ta Dzong, igen åbne sine døre for besøgende efter det gamle vagttårn, som huser museet, blev ødelagt af et kraftigt jordskælv den 18. september 2011.

Genopbygningen, der har stået på de sidste seks år, er udført efter traditionel bhutansk byggeskik uden brug af søm og skruer, og efter den gennemgribende restaurering har man også valgt at modernisere udstillingerne lidt. Arbejdet er blevet gennemført med støtte fra Inden. Læs mere om Ta Dzong.


Nyt to-etagers marked skal bygges i Paro

Kuensel, d. 3/4 2020

Det er blevet besluttet at der skal bygges et nyt farmers marked i to etager der hvor Paros marked ligger i dag. Markedet flytter midlertidigt til bueskydebanen. Læs mere.


En ny kongelig baby er født

Kuensel, d. 20/3 2020

Den 19. marts blev kongeparrets anden prins født. Læs mere.


Ny orkide fundet

Kuensel, d. 18/3 2020

Det er netop blevet bekræftet at man i efteråret 2019 fandt en ny orkideart i Trongsa.Læs mere.


Valg 2018

I 2008 overgik Bhutan til parlamentarisk demokrati, og landets tredje parlamentsvalg blev afholdt i efteråret 2018. I modsætning til en lang række andre yngre demokratier tyder alt på at det har været et fair valg. Læs om valget og Bhutans demokrati.

Bhutan og Covid-19

Status

Status pr. 3/9 2021

Bhutan hører stadig til blandt de lande der sundhedsmæssigt har klaret sig bedst igennem Covid-19 pandemien. Til dato har man ud af en befolkning på omkring 750.000 indbyggere registreret under 3.000 Covid-19-tilfælde og kun tre dødsfald. Omkring 90 procent af den voksne befolkning er blevet vaccineret, og i grænseområderne i syd er man nu pga. risiko for spredning fra Indien begyndt også at vaccinere børn mellem 12 og 17 år.

I januar modtog Bhutan 150.000 doser af Covidshield-vaccinen fra den indiske regering, men man besluttede vente med at påbegynde vaccineringen indtil man i marts modtog yderligere 400.000 doser så der kunne laves en samlet plan for hele befolkningen. Bag denne beslutning lå der dels et ønske om at kunne monitorere for eventuelle følgevirkninger ved udrulning andre steder, dels ville autoriteterne i kongeriget undgå at vaccinere i Dana, en ulykkebringende måned mellem den 14. februar og 13. marts.

På kun to uger lykkedes det Bhutan at give 95 procent af den voksne befolkning første dosis, men netop som de stod og skulle planlægge anden vaccinationsrunde, blev landet ramt af at Indien lukkede for al eksport af vaccine, så den skulle nu skaffes ad anden vej.

Efter pres fra bl.a. Venskabsforeningen Danmark-Bhutan kunne Ritzau den 1. juli endelig bekendtgøre at den danske regering havde besluttet at donere ca. 250.000 doser af vaccinen fra AstraZeneca, som Danmark havde besluttet ikke at anvende. I The Bhutanese beskrives processen med at skaffe vacciner til anden dosis, og Venskabsforeningen fremhæves for dens indsats.

Du kan følge med i udviklingen på Sundhedsministeriets hjemmeside.


Håndtering af Covid-19

Bhutan fører en meget hård inddæmningspolitik i forhold til Covid-19 virus. Da det første person – en amerikansk turist – blev konstateret positiv den 5. marts, lukkede man straks ned for indrejse, så alle der ankom til landet skulle gennemføre en 2-ugers overvåget karantæne med jævnlige test. Samtidig begyndte en opsporing af alle som den amerikanske patient havde haft kontakt med i Bhutan, og de blev sat i karantæne. Det samme er sket i forhold til turister som efter deres hjemkomst har rapporteret tilbage at de har fået Covid-19. Karantænen blev hurtigt forlænget til tre uger, men i slutningen af august 2021 er man gået tilbage til 2 uger, og Bhutan er samtidig begyndt at udstede turistvisa igen, - men hvem har lyst til at starte deres ferie med to uger på et isolationshotel?

Et stort antal læger som er under uddannelse i udlandet er rejst hjem for at kunne hjælpe, men også disse skal ligesom hjemvendte studerende og andre tilrejsende i karantæne.

Kidu (velvære) Fund for COVID-19, som er Hans Majestæts Kongens hjælpefond, får overvældende opbakning fra virksomheder og private donorer. Midt i juni havde fonden i alt godkendt næsten 23.000 ansøgninger, hvoraf godt en tredjedel kommer fra turistsektoren, men også mange andre sektorer inkl. arbejdsløse har fået hjælp fra fonden. Læs mere på Kuensel. Derudover donerer landmænd grønsager til hjælpepakker, på trods af manglende indtægter betaler rejsebureauer deres ansatte, og banker giver afkald på renter fra låntagere, ligesom en del har fået eftergivet husleje.

Mange har fået øje på positive sider af den svære situation. Lukningen af grænserne giver udviklingsmuligheder for produktion af lokale erstatninger for importerede varer og landbruget har fået et regulært boost.

Først i juni udtrykte WHO stor tilfredshed med den måde Bhutan håndterer Covid-19-situationen på. Læs mere om WHOs udtalelse.

På baggrund af den førte politik forestiller jeg mig – uden at jeg har nogen kilder at bygge det på – at der vil være lukket for indrejse indtil nabolandene er kommet meget langt ned i smittetal eller der er fundet en vaccine, idet Bhutan ikke satser på opnåelse af masse-immunitet.


Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche: Der er meget vi kan gøre

Kuensel, d. 29/4 2020

Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche fortæller i Kuensel hvordan vi kan bekæmpe vores stigende bekymring over Covid-19, og hvordan den empatiske og visionære monark guider befolkningen igennem de svære tider. Læs mere i Kuensel.


Beretninger fra karantæne

Kuensel d. 25/3 og 3/4 2020

I Bhutan sørger myndighederne for at alle indrejsende og folk der i øvrigt kan mistænkes for at være ramt af Covid-19, kommer i karantæne på et hotel, men hvordan er det så at være isoleret i flere uger? Læs beretningerne fra den hjemvendte studerende Nima og den 41-årige Namgay Dorji, som begge har været spærret inde i et par uger.


Lad det vare for altid: Covid-19 giver landbruget et nødvendigt boost

Kuensel, d. 9/4 2020

Bhutan har i årevis haft en ambition om at blive mere uafhængigt af landbrugsimport fra nabolandene, men hidtil er det kun gået den forkerte vej. Med Covid-19 er der opstået nye muligheder inden for bl.a. online undervisning og ikke mindst landbrug, hvor der er opstået en stor efterspørgslen efter lokalt producerede fødevarer, og arbejdsløse turistguider vender sig mod landbruget. Det er håbet at den nuværende situation vil påvirke de kommende udviklingsplaner positivt inden for landbrug og på flere andre områder. Læs mere. Se også Covid-19 is a boon for Samtse farmers.


Frivillige bidrag strømmer ind til hjælpefond

Kuensel, d. 1/4 2020

Majestætens Kidu Fund for COVID-19 får overvældende opbakning fra virksomheder og private donorer.Læs mere. Se også Contributions come in cash and kind og Covid-19 contributions continue.


Pressemeddelelse fra statsminister Dr. Lotay Tshering

Kuensel, d. 27/3 2020

De gældende regler omfatter begrænsning i forsamlinger inkl. sportsarrangementer, hjemmearbejde, fjernundervisning i skolerne mm. Desuden skal man søge om tilladelse til udlandsrejser og rejser internt i landet begrænses. Offentlige transportmidler indrettes så de giver bedre muligheder for at holde afstand. Læs mere.


Turistguider udforsker andre muligheder

Kuensel, d. 19/3 2020

Læs mere.


Bhutan er nu coronafri

Kuensel, d. 14/3 2020

Den 13. marts blev Bhutans eneste corona-patient, en amerikansk turist, repatrieret til sit hjemland i et ambulancefly. Turisten, som har været i intensiv behandling, var den eneste COVID-19 patient der til dato er registreret i Bhutan. Læs mere.


New coronavirus, new opportunities

Kuensel, d. 13/3 2020

Bhutan er et land der på mange områder er afhængigt af import, men på baggrund af COVID-19 krisen har landets regering taget den 12. femårsplan op til revision med henblik på at man skal opnå en højere grad af selvforsyning. Læs mere.


Bhutan lukker grænsen pga. COVID-19

Kuensel, d. 6/3 2020

Efter at Bhutan den 5. marts testede den første peson positiv for COVID-19, blev det straks besluttet at lukke landet for turister i foreløbig 14 dage. Den smittede var en amerikansk turist som besøgte Bhutan efter ti dages rundrejse i Indien. Læs mere.

Don Quijote Rejser

ved Jan Mogensen

Havetoften 59, 2630 Tåstrup

Mail: jmog@quijote.dk

Rejsegarantifond:
reg. nr. 2703

Tlf.: 61 51 33 31;
bedst efter kl.17.