Klima og sæson

- Hvornår du skal rejse


Da Bhutan ligger på den nordlige halvkugle, følger årstiderne grundlæggende de danske, men der er væsentlige forskelle. Klimaet i Bhutan varierer fra tropisk jungle til alpint og snedækkede bjerge. De mest besøgte områder ligger i tempererede dale mellem 1.200 og 2.600 meters højde, og de har behagelige temperaturer fra midten af foråret til ud på efteråret, men med en del regn om sommeren. Om vinteren kan man fra omkring 2.000 meters højde opleve nattemperaturer under frysepunktet og på de højere bjergpas kan der falde sne. Til gengæld varmer den stærke sol i dagtimerne, og der er langt imellem turisterne.

Don Quijote Rejser, Bhutan, rejser, vinter, kultur, individuelle rejser

Vinter

Vinterlavsæsonen strækker sig fra december til februar. I Thimphu og Paro samt i de centrale dele af Bhutan er snefald almindeligt forekommende, men da solen ofte luner i dagtimerne, bliver sneen som regel ikke liggende så længe. Temperaturerne kan komme et stykke under frysepunktet, men på gode dage kan den snige sig op på 10 – 15 grader. Bjergpassene kan være lukkede i kortere perioder.

Klar himmel, men lad dig ikke narre.

I de højere bjergområder bliver det koldt om vinteren, og mange områder kan være lukkede af sne, så befolkningen i de små landsbyer må leve af deres foråd hvis ikke de har mulighed for at tilbringe vinteren i de lavereliggende dele af landet. Det er kun de færreste vandreture der kan gennemføres om vinteren.

De østlige dele af landet ligger nogle hundrede meter lavere, og selv om man også her skal være forberedt på lave temperaturer morgen og aften, kompenserer solen rigeligt om dagen, så det er en fin årstid at rejse til de dele af landet på.

Don Quijote Rejser, Bhutan, rejser, forår, sæson, individuelle rejser

Forår

Foråret fra marts til maj er den anden højsæson, og temperaturen er stigende jo længere ind i året man kommer. Dog øges sandsynligheden for skydække og regn også, selv om regntiden ofte først rammer noget inde i juni. Temperaturerne i Thimphu og Paro kan variere mellem 1 og 23 grader.

Rhododendron i blomst

I de østlige egne samt i Punakha og Wangdue kan temperaturerne nå op på 20-30oC når solen varmer i dagtimerne, mens det om aftenen kan blive køligt (13 – 15 grader).

Fra april kan der gennemføres vandreture til de høje Himalayabjerge, men sne og smeltevand kan vanskeliggøre vandreturen.

Don Quijote Rejser, Bhutan, rejser, efterår, kultur, individuelle rejser

Efterår

Efteråret fra september til november er højsæson, og regnen er aftagende jo længere ud på efteråret man kommer. Udsigterne til de høje bjerge bliver derfor også bedre, men man skal regne med faldende temperaturer.

Udsigt over rismarkerne i Parodalen

I de østlige egne samt i Punakha og Wangdu kan temperaturerne nå op på 20-30oC når solen varmer i dagtimerne, mens det om aftenen kan blive køligt (13 – 15 grader).

Højsæsonen for vandreture i højderne op mod den tibetanske grænse er fra midt eller slut september til begyndelsen af november, hvor kulden i lejrene i over 4.000 meters højde bliver mærkbar, og de 5.000 meter høje pas kan blive umulige at krydse på grund af sne.

Don Quijote Rejser, Bhutan, rejser, sommer, kultur, individuelle rejser

Sommer

Regntøj er vigtigt om sommeren

Sommermånederne er de varmeste, men det er lavsæson, fordi det også er regntid forårsaget af monsunen, som trækker op sydfra. Det er ikke ualmindeligt at vejstykker bliver skyllet væk, og det kan skabe problemer for en planlagt tur, idet der ofte ikke findes alternative ruter. Der kan falde en del regn ind i september, men den kan godt lade vente på sig til et stykke ind i juni. Vandreture gennemføres normalt ikke i sommerperioden.

Laveste og højeste gennemsnitstemperaturer for udvalgte byer i Bhutan. Bemærk at gennemsnitstemperaturen i Thimphu er lidt højere end i Paro.
Don Quijote Rejser, Bhutan, rejser, påklædning, tøj, kultur, individuelle rejser

Påklædning

Du skal medbringe solidt fodtøj, da man ofte går en del, og tøj skal matche årstiderne. Især i de vestlige og centrale dele af Bhutan skal man det meste af året være forberedt på at det kan blive koldt morgen og aften (se temperaturskema nederst), mens man i de østlige dele af landet kan klare sig med mindre. Paraply eller regntøj kan blive nyttigt det meste af året, men som nævnt under klima i mindre grad i årets første og sidste måneder.

Skilt foran Kyichu Lhakhang, Paro.

Det er ikke nødvendigt at medbringe formelt tøj på turistrejser til Bhutan, men i visse templer og i dzongerne bør man have lange ærmer og benene skal være dækkede; kvinder må godt være i lange bukser. I Taktsang Goemba skal mænd bære skjorte.

På vandreture i grænseområderne mod Tibet skal du i de højst beliggende lejre være forberedt på nattefrost hele året, og der kan falde sne. I det tidlige forår og hen ad efteråret kan du forvente mange dage med klart men koldt vejr, men du skal være forberedt på både regn og sne. Nogle af de lavere strækninger kan være våde og mudrede, men det ødelægger ikke den store oplevelse. Du skal regne med at kunne holde dig varm udendørs hele døgnet, og du bør ikke tage af sted uden regntæt påklædning.