Kost og logi


Service og standard er rimelig høj i Bhutan, og indlogering sker på gode mellemklasse hoteller. Dog kan standarden være lidt lavere i den østlige del af landet, hvor turismen endnu ikke er så veludviklet.

Turistsektoren i Bhutan er i konstant udvikling, og der bygges luksushoteller som ikke omfattes af den fastsatte dagspris. De kan reserveres gennem den lokale rejsearrangør mod et tillæg.

På vandreture omfatter dagsprisen også transport af telte, mad, deltagernes individuelle bagage og andet udstyr på de kraftige yakokser eller på ponyryg, og personalet sørger for rejsning af telte, madlavning m.m. Den slags ture kræver dog et vist antal deltagere for at kunne gennemføres.

Overnatning

Turister indlogeres i Bhutan på gode middelklassehoteller, dog kan standarden være lidt lavere i den østlige del af landet, hvor turismen endnu ikke er så veludviklet. Turistsektoren i Bhutan er i konstant udvikling, og der bygges luksushoteller som ikke omfattes af den fastsatte dagspris. De kan reserveres gennem din rejsearrangør mod et tillæg, men da man normalt ikke opholder sig meget på hotellet, vil jeg stille spørgsmålstegn ved hvor meget mening det giver.

Hotel Wangchuk i Mongar.

Visse steder er det muligt at komme lidt tættere på befolkningens levevis ved at overnatte hos lokale familier som driver et guesthouse som en del af deres egen bolig eller i et tilstødende traditionelt hus. Her er komforten mindre, og nogle steder skal man selv medbringe håndklæde. Ofte er der ikke rindende varmt vand, og da det kan trække ind gennem trævæggene, skal du være forberedt på at sove under tykke tæpper medmindre du medbringer din egen sovepose. Disse steder er der ikke mulighed for enkeltværelse idet hele gruppen i reglen sover i ét rum.

På vandreture kan der være overnatning i hytter visse steder, men reglen er at man sover i topersoners telte, som sammen med andet udstyr transporteres på de stærke yakokser eller på ponyryg, og personalet sørger for rejsning af telte – men du må godt hjælpe til. Ud over de personlige telte medbringes toilettelt og messetelt med borde og stole, og køkkenpersonalet sørger for varm mad til frokost og aften.


Bhutan, guide, rejser, strøm, elektricitet, kultur, arkitektur

Elektricitet

På hotellerne i Bhutan har man 220 Volt, og stikkontakterne minder om de danske. De er dog ikke helt som i Danmark, men som regel kan man finde en kontakt der passer. For at være på den sikre side, kan du medbringe en konverter der passer til indisk standard.

De små homestays (familielogi) har som regel også strøm, men på vandreture hvor man overnatter i telt, skal man ikke forvente at have adgang til elektricitet.

Køkkenet i Bhutan

På markeder i Bhutan vil man se et stort udvalg af chili, og en stor del at året ses de røde chilipeber ligge til tørre på hustage og andre steder. Chili er en af Bhutans vigtigste grøntsager, og en ret der står på de fleste bhutanesiske middagsborde, er chili cheese – chiliost, som i reglen er mere chili end ost. Også andre grøntsager tilberedes i en ostesovs, men på hotellerne serveres dog også grøntsager uden ost. Mange bhutanesere er vegetarer, men det er langt fra alle.

På hotellerne serveres middagen ofte fra en buffet, og der er i reglen færre kød- end grønsagsretter at vælge imellem. Der er sjældent fisk på menuen.

Til frokost hos guidens familie i Ghaling, Trashigang.

Da det lokale køkken ikke er kendt ude i den store verden, reklamerer de fleste hoteller med indisk eller kinesisk køkken, men det er absolut værd at prøve et bhutanesisk måltid. Hvis du rejser alene eller i en mindre gruppe, kan guiden i de fleste tilfælde sørge for lokale måltider – eventuelt med mindre chili!


Bhutan, guide, rejser, visum, kultur, arkitektur

Kommunikation

Mobildækningen er overraskende god mange steder, og de fleste hoteller i Bhutan har wifi, men kvaliteten er noget svingende. Hvis du tænder din mobiltelefon i Bhutan (uden for EU), er det vigtigt at international roaming er slået fra, idet du ellers kan få en meget stor regning uden overhovedet at bruge telefonen, fordi den automatisk henter opdateringen.

Det koster ikke noget at bruge hotellets wifi. Hvis man har behov for det, er det også muligt ved ankomsten at købe et turist simkort. Forhør dig evt. hos din rejsearrangør inden afrejsen.

Don Quijote Rejser

ved Jan Mogensen

Havetoften 59, 2630 Tåstrup

Mail: jmog@quijote.dk

Rejsegarantifond:
reg. nr. 2703

Tlf.: 61 51 33 31;
bedst efter kl.17.